Barcelona.- Barcelona, 23 oct. (EFE).- Lou Reed ha començat avui la seva roda de premsa advertint als periodistes que ocupaven els seients de l'auditori del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) que està cansat que se li qualifiqui sempre de personatge "fosc i negre" quan, simplement, és realista.
Lou Reed, durant la roda de premsa oferta avui a Barcelona.
Després, s'ha sotmès a una roda de preguntes, encara que ha acabat ell interpel·lant els reporters, demanant-los la seva opinió respecte a la possibilitat que es desenterri el cos de Federico García Lorca. "Expliqueu-me què en penseu. Come on".
Tampoc ha desaprofitat l'ocasió per mostrar el seu interès pel conflicte basc, arribant a dir-li a un dels presents: "Tu, hi estàs a favor o en contra?".
El pare del rock independent ha protagonitzat aquest migdia una peculiar compareixença de premsa a la capital catalana, on és aquests dies per participar en el festival internacional de literatura Kosmópolis.
Juntament amb la seva companya Laurie Anderson -que és a Berkeley (EUA) finalitzant una gira artística- oferirà demà a la nit, amb l'ajuda de la segona generació d'Internet, un recital poètic d'autors catalans, en una reedició adaptada de l'espectacle líric "Made in Catalunya", que ja van oferir tots dos el mes de març de 2007 a Nova York amb Patti Smith.
En aquella ocasió, van recitar poemes d'autors catalans del segle XX com Joan Brossa, Salvador Espriu, Josep Carner, Joan Vinyoli, Joan Salvat Papasseit, Carles Riba, Pere Gimferrer o Miquel Martí i Pol.
Ara repetiran, encara que avui no ha volgut aprofundir sobre l'acte de demà, reconeixent, només, que abans de l'audició de Nova York no coneixia res de la poesia catalana, però "he de dir que gaudeixo molt llegint els seus poemes, amb els quals em sento molt còmode i pròxim".
Asseverant que alguns dels seus referents en aquest àmbit són Anne Carson o James Burgh, ha indicat, també, que de la literatura espanyola es queda amb Cervantes i amb "Lorca, Lorca, Lorca".
De l'autor granadí, ha explicat que fa un temps va tenir la possibilitat d'estar amb la seva neboda i d'emocionar-se amb la guitarra del poeta, que Lorca "es col·locava molt a prop del cor quan tocava".
La qüestió sobre el conflicte basc ha sorgit després que se li inquirís per la crisi financera i el paper dels bancs nord-americans en ella. "És una gran pregunta -ha considerat- però aquí estem tractant sobre literatura. Què us sembla si ara parlem dels bascos. Tú, què en penses? Estàs a favor o en contra?".
El novaiorquès, encara que ningú del públic no hagi contestat a això, sí que ha volgut deixar clar que s'interessa pels conflictes que hi ha a tot el món. "Cada país -ha prosseguit- en té algun i ens acaben afectant a tots, perquè tenen conseqüències".
Votant de Barack Obama, de qui ha repetit el cognom diverses vegades amb la seva veu inconfusible, ha dit que si no guanya les pròximes eleccions "haurem de traslladar-nos a Barcelona".
L'estada a la ciutat comtal del cantant, guitarrista, compositor i fotògraf ha servit, d'una altra banda, per presentar el llibre d'Empúries "Travessa el foc: recull de lletres", en el qual es transcriuen i es tradueixen al català tots els temes del seu ampli repertori.
Abillat amb un jersei i uns texans foscos, calçat amb unes sabates esportives blanques amb franges de color taronja, Reed ha posat fi a la seva compareixença desitjant que demà el públic gaudeixi amb la poesia catalana que sortirà dels seus llavis. "Per això he vingut, no per parlar de bancs", ha conclòs.
Si quieres firmar tus comentarios, regístrate o inicia sesión »
En este espacio aparecerán los comentarios a los que hagas referencia. Por ejemplo, si escribes "comentario nº 3" en la caja de la izquierda, podrás ver el contenido de ese comentario aquí. Así te aseguras de que tu referencia es la correcta. No se permite código HTML en los comentarios.
Soitu.es se despide 22 meses después de iniciar su andadura en la Red. Con tristeza pero con mucha gratitud a todos vosotros.
Fuimos a EEUU a probar su tren. Aquí están las conclusiones. Mal, mal...
Algunos países ven esta práctica más cerca del soborno.
A la 'excelencia general' entre los medios grandes en lengua no inglesa.
Caminante no hay camino, se hace camino al andar. Citar este verso de Machado no puede ser más ocurrente al hablar de Mariano Rajoy. Tras la renuncia de Zapatero y las voces que señalan que la estrategia popular podría verse dañada, es necesario preguntarse algo. ¿Ha hecho camino Rajoy? ¿Se ha preparado para ser presidente? Quizás la respuesta sorprenda.
En: E-Campany@
Recomendación: Albert Medrán
“Algunos luchamos por tener los pies en suelo.” Lo decía ayer en su Twitter Raül Romeva, uno de los cuatro eurodiputados españoles (Oriol Junqueras, de ERC, Ramon Tremosa, de CiU, Rosa Estarás del PP y él, de ICV) que apoyaron la enmienda para evitar que el presupuesto comunitario de 2012 contemple los vuelos en primera clase de los parlamentarios europeos. No era una excepción. Lo escribía ahí porque es lo que hace siempre: ser transparente.
En: E-Campany@
Recomendación: Albert Medrán
Son los cien primeros, como podrían ser doscientos o diez. Lo importante es el concepto. La idea de tener unos días para llevar a cabo la transición desde la oposición al gobierno. Del banquillo, a llevar el dorsal titular. Nunca tendremos una segunda oportunidad de crear una buena primera impresión. Y los cien primeros días son esa primera impresión. Veamos su importancia.
En: E-Campany@
Recomendación: Albert Medrán
“Os propongo que sea el Comité Federal, en la próxima reunión que tengamos, después de las elecciones autonómicas y municipales, el que fije el momento de activar el proceso de primarias previsto en los Estatutos del partido para elegir nuestra candidatura a las próximas elecciones generales.” De esta manera, Zapatero ha puesto las primarias en el punto de mira tras anunciar que no será candidato a la reelección. Tras este anuncio, observamos algunas reflexiones sobre el proceso
En: E-Campany@
Recomendación: Albert Medrán
Lo sentimos, no puedes comentar esta noticia si no eres un usuario registrado y has iniciado sesión.
Si quieres, puedes registrarte o, si ya lo estás, iniciar sesión ahora.